Skip to main content

5 tips om je IT-carrière een nieuwe boost te geven

Nieuwe uitdaging nodig? Of wil je doorgroeien in je huidige job? Niets is erger dan het gevoel te hebben dat je vastzit. Gelukkig is IT een sector die geen seconde stilstaat.

Overal zoeken bedrijven naar nieuw talent en gemotiveerde IT-professionals. De volgende vijf tips zorgen ervoor dat je niet alleen relevant blijft, maar je carrière bovendien een verfrissende boost krijgt.

1. Beschouw leren als een verhaal zonder einde

Tot het begin van de vorige eeuw was lantaarnopsteker een vaak voorkomend beroep. Maar naarmate de straatverlichting op het elektriciteitsnet werd aangesloten, nam ook de vraag naar professionals geleidelijk af. In IT lijken experts in bepaalde programmeertalen weldra hetzelfde lot te zullen ondergaan. Hoewel sommige verouderde talen, zoals COBOL, wel nog toekomstmogelijkheden bieden, moeten ontwikkelaars mee evolueren met de trends en talen van deze tijd.

Wie zich niet wil ontpoppen tot de lantaarnopsteker van de 21ste eeuw, moet daarom blijven inzetten op upskilling. De grootste fout die je kunt maken, is denken dat je alles weet. Zeker in een snel evoluerende sector als IT. Vertrek zoveel mogelijk vanuit de kennis die je hebt en verken nieuwe toepassingen waar bedrijven naar op zoek zijn. Of focus op andere domeinen en zet in op skills die je zelf interessant vindt. Levenslang leren is voor iedere professional hoe dan ook de boodschap.

2. Maak van communicatie en andere soft skills je troef

Soft skills zijn al enkele jaren een buzzword in rekrutering. Zeker nu het voor organisaties steeds moeilijker wordt om die ene witte raaf te vinden, gaan ze op zoek naar mensen met de juiste attitude en skills zoals probleemoplossend of kritisch denken, werken in teamverband en leiderschap. Het zijn stuk voor stuk vaardigheden die je tijdens je studiejaren niet of slechts gedeeltelijk meekrijgt en dus verder moet ontwikkelen op de werkvloer. Probeer daarom zoveel mogelijk in teamverband te werken en durf initiatief te tonen tijdens projecten.

Een van de belangrijkste soft skills draait rond communicatie. Natuurlijk hoef je als IT-professional geen literair meesterwerk te schrijven, maar het loont wel als je in staat bent om duidelijke mails op te stellen en je jezelf verbaal kunt uitdrukken. Zeker als je met de board of met andere gebruikers in het bedrijf moet communiceren, is het belangrijk dat je leert luisteren naar verwachtingen en een technische uitleg in heldere woorden kunt vertalen.

3. Omarm nieuwe technologie en automatisering

De laatste tijd worden we overspoeld met nieuwe technologieën, zoals Generatieve AI. Wie hier op een slimme manier mee omgaat, kan er enkel meerwaarde uithalen. Een goed voorbeeld is een softwareontwikkelaar die dagelijks codes schrijft en test. Door repetitief en tijdrovend werk aan AI over te laten, kan deze persoon meer tijd besteden aan het luisteren naar feedback van gebruikers en nadruk leggen op het vergroten van de kwaliteit van applicaties en software.

Ga dit soort ontwikkelingen dus zeker niet uit de weg, maar probeer er meer over te weten te komen en ga na hoe je er in jouw domein mee aan de slag kunt. Niet toevallig behoren data-analyse en AI op dit moment tot de meest gevraagde skills bij werkgevers.

4. Bouw een professioneel netwerk uit en kies een mentor

Deze tip klinkt misschien als een open deur intrappen, maar we kunnen het belang van een netwerk niet genoeg benadrukken. Aan de ene kant zullen connecties binnen je eigen organisatie je helpen om toekomstige carrièrepaden te verkennen. En daarnaast zullen externe contacten ervoor zorgen dat je op de hoogte blijft van trends. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een community waarin je deelneemt aan discussies en vragen beantwoordt. Op die manier profileer je jezelf en verschijn je sneller op de radar wanneer zich ergens een interessant project aandient.

Ook een mentor kan je loopbaan een duwtje in de rug geven. De meest succesvolle leiders zullen altijd zeggen dat ze hun carrière te danken hebben aan twee factoren: hard werken en goede mentors. Een mentor helpt je doelstellingen te identificeren en realiseren. En het is ook weer de geknipte persoon om je netwerk verder uit te breiden.

5. Blijf niet hangen binnen de bedrijfsmuren

Zowat de hele samenleving draait op IT-toepassingen. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om je skills ook buiten de traditionele werkomgeving te benutten. Denk aan projecten die je kansen bieden om iets terug te doen voor de maatschappij en je met totaal andere sectoren in aanraking laten komen. Of neem eens deel aan een hackathon, een concept waarbij teams in competitieverband oplossingen voor uitdagingen en problemen ontwikkelen. Zo werk je andermaal aan je soft skills en is het eindresultaat altijd een leuke toevoeging voor op je cv.

Maar vergeet natuurlijk vooral niet om ook voldoende vrije tijd te voorzien. In IT ligt er immers altijd nog wel een taakje op de plank. Een gezond evenwicht tussen werk, ontspanning en ontwikkeling is daarom de beste basis om je IT-carrière een boost te geven.

Ben jij klaar voor een carrièreswitch? Of zoek je een eerste job in IT? Dan heeft CHRLY Belgium zeker iets dat bij je past. Ontdek al onze vacatures en solliciteer vandaag nog