Skip to main content

5 IT-skills waar je gegarandeerd mee scoort

Als LinkedIn een lijstje maakt met de meest gevraagde hard skills in vacatures, dan hoeft het niet te verwonderen dat twee op drie vaardigheden in de top tien technologie-gerelateerd zijn. Met een carrière in IT zit je meer dan ooit gebeiteld. Maar wat zijn de populairste skills?

In zowat iedere sector rekenen bedrijven op technologie om de business aan te drijven. Zeker gespecialiseerde IT-professionals zijn zelfs in tijden van recessie gegeerd wild op de jobmarkt. Volgens de LinkedIn-studie zijn dit de IT-skills waar organisaties (in willekeurige volgorde) het meest naar op zoek zijn:

1. Softwareontwikkelaar

Met de opmars van Generatieve AI vragen sommige ontwikkelaars zich wel eens af of er nog muziek in hun job zit. Een AI-assistent kan immers nu al een groot deel van de code voor een applicatie schrijven. Gelukkig ziet het er zeker niet naar uit dat we ons zorgen moeten maken. Naarmate de samenleving digitaliseert, neemt ook de vraag naar ontwikkelaars jaarlijks toe. Niet alleen kan je in bijna alle sectoren terecht, de meeste jobs bieden ook een heel aantrekkelijk loon en veel doorgroeimogelijkheden.

Bovendien zal die ‘gevreesde’ AI-technologie het werk van ontwikkelaars vooral interessanter maken. In plaats van de hele dag codes te schrijven en testen, kan je AI gebruiken om de meest repetitieve en tijdrovende taken over te nemen. De technologie helpt ook om bugs te herkennen voor ze een probleem worden. Daardoor kan je als ontwikkelaar waken over de kwaliteit van de ontwikkelde app of software, en ervoor zorgen dat de oplossing voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker.

2. Python & Java

Wie een carrière als softwareontwikkelaar nastreeft, moet natuurlijk minstens één programmeertaal kennen. Maar wat is de populairste taal op de jobmarkt? Het zal je niet verbazen dat zowel Python en Java nog altijd veelgevraagd zijn. Terwijl Java in Europa op de eerste plaats staat, zien we dat de taal op internationaal niveau door Python van de troon is gestoten. Python gaat al een hele tijd mee en werd in 1991 door de Nederlander Guido van Rossum gelanceerd.  Vandaag vormt de taal een belangrijke basis voor hippe technologieën zoals Machine Learning, Artificiële Intelligentie en Big Data.

Spreek je Java in plaats van Python? Maak je dan geen zorgen, want ook deze taal staat hoog genoteerd als IT-skill en kan tevens terugvallen op een stevige community. Java is heel veelzijdig en nuttig voor tal van toepassingen, van web- en desktopapplicaties of mobiele apps tot IoT-apparatuur.

Langs de front-end kant is ook kennis van JavaScript een skill die goed scoort. Al mogen we beide talen natuurlijk niet door elkaar halen. Terwijl Java als taal gecompileerd moet worden, is JavaScript een scripttaal die rechtstreeks wordt geïnterpreteerd. Of zoals de Ierse webdesigner Jeremy Keith het ooit omschreef: “Java is voor JavaScript hetzelfde als ham voor een hamster”.

3. Data-analist

Eigenlijk is elk modern bedrijf een databedrijf. Om data en inzichten te verzamelen, rekenen organisaties op data-analisten en data scientists. Die zijn momenteel niet alleen uiterst schaars, volgens Amerikaanse statistieken zal de vraag naar deze professionals tegen 2031 met nog eens 23% toenemen – in vergelijking met 5% voor een gemiddelde baan in de VS.

Natuurlijk is data-analyse een brede term die verschillende vaardigheden omvat. Denk aan het bouwen van algoritmes (Machine Learning), programmeren, datamanagement, datavisualisatie, en … SQL.

4. SQL

Wanneer we het hebben over data en analytics mogen we SQL zeker niet vergeten. Structured Query Language is een krachtige tool die met specifieke databases kan communiceren en voor tal van toepassingen kan worden ingezet. Als SQL een tijdje geleden misschien een dip heeft gekend, dan is de querytaal vandaag helemaal terug. SQL is opgenomen in de meeste grote data-integratietools.

Zeker voor data-analyse van betekenis heb je deze taal nodig. Je kunt er specifieke stukken data mee opvragen, updaten en verwijderen, alsook nieuwe data toevoegen. De snelheid van SQL is cruciaal om bottlenecks en vertragingen te vermijden.

5. Cloud Computing expert

Tot slot kan je als bedrijf vandaag weinig doen zonder dat er cloudtechnologie bij komt kijken. Zowel bij de eerdergenoemde software en apps als bij de data-analyse is een hoofdrol weggelegd voor cloud als alternatief voor klassieke fysieke servers. De belangrijkste openbare cloudproviders zijn AWS (Amazon), Microsoft Azure en GCP (Google). En nu veel bedrijven op multi-cloud overschakelen, is het een troef als je meer dan één cloudplatform onder de knie hebt.

Heb jij één van deze skills? Of beschik je over een andere IT-superkracht? Dan heeft CHRLY Belgium zeker een job voor jou. Kijk snel naar onze vacatures en solliciteer vandaag nog!