Skip to main content

Welke jobs kan je doen met blockchain-skills (en waarom deze zeker de moeite waard zijn)

Op zoek naar een carrière in een relatief nieuw IT-domein? Blockchain maakte furore als ruggengraat van cryptomunten zoals bitcoin, maar heeft intussen een eigen weg afgelegd. Met tal van nieuwe toepassingen in uiteenlopende sectoren als gevolg.

Blockchain, het is een term die al een tijdje de ronde doet. Sinds 2008 om precies te zijn. In die periode stond het vertrouwen in de bankwereld op een laag pitje na een economische crisis. Satochi Nakamoto bedacht dan maar een decentrale manier om geld te beheren. De naam is een pseudoniem voor een persoon (of groep personen) van wie we de identiteit nog steeds niet kennen. De eerste blockchain-database ging hand in hand met de opmars van de cryptomunt bitcoin. Het was een revolutie voor de financiële wereld, want voor het eerst konden we elektronisch betalen zonder centrale autoriteit.

Nieuwe toepassingen met blockchain

Meer dan een decennium later kent blockchain heel wat andere toepassingen. Verschillende sectoren zijn de mogelijkheden van de technologie aan het verkennen. Concreet stelt de techniek gebruikers in staat om gezamenlijk een database van transacties bij te houden. Het is een soort netwerk van blokjes die telkens data over het vorige blokje bevatten en niet kunnen worden aangepast zonder dat het hele netwerk instort. Het is met andere woorden zo goed als onmogelijk om vals te spelen met blockchain.

In de financiële wereld zijn er hierdoor minder tussenpersonen nodig, waardoor transacties sneller en goedkoper verlopen. In healthcare kan blockchain helpen om medische informatie te beheren en de privacy van de patiënten te verzekeren. En in supply chain zorgt de technologie ervoor dat beheerders de beweging van goederen van producent tot eindklant efficiënt kunnen opvolgen. In elk van deze voorbeelden biedt blockchain meer transparantie en veiligheid.

Toch staat blockchain na al die jaren nog steeds in z’n kinderschoenen. Vooral de schaalbaarheid en interoperabiliteit zijn een uitdaging. Om die reden zijn veel organisaties op zoek naar mensen met kennis en vaardigheden om hun blockchainactiviteiten vorm te geven.

Wat kan je doen met blockchain-skills?

Blockchain behoort zonder twijfel tot de meest relevante en meest gevraagde skills van dit moment. Afhankelijk van je vaardigheden zien we een brede waaier aan mogelijkheden om met blockchain aan de slag te gaan. We pikken er een aantal rollen uit:

  • Blockchain Engineer
    Zoals de naam al doet vermoeden, is deze persoon cruciaal voor het ontwikkelen en onderhouden van blockchaintechnologie. Als blockchain engineer ontwerp en bouw je netwerken en algoritmen, en verzeker je ook dat ze veilig, efficiënt en schaalbaar zijn. Het spreekt voor zich dat je een goede kennis hebt van programmeertalen (zoals Python en Java), maar je takenpakket gaat veel verder dan het schrijven van code. Zo moet je de uitdagingen van de business begrijpen vooraleer je een oplossing met blockchain kunt ontwikkelen.
  • Blockchain Developer
    Hoewel er gelijkenissen zijn tussen het werk van een blockchain engineer en developer, houdt een ontwikkelaar zich vooral bezig met het schrijven van de onderliggende code voor blockchain. Waar een ingenieur het netwerk voor z’n rekening neemt, ligt je focus als ontwikkelaar dus eerder op de applicatielaag. Beide rollen vereisen goede kennis van gedistribueerde systemen en cryptografie.
  • Blockchain Architect
    Als blockchain architect werk je nauw samen met de ontwikkelaars van blockchainapplicaties. Je bent verantwoordelijk voor de architectuur en zorgt voor de praktische implementatie van hun ontwikkelingen. Je bepaalt de roadmap die andere teams moeten volgen en bouwt zo aan een stevige en efficiënte blockchaininfrastructuur voor de toekomstige groei van je organisatie.

Behalve deze verantwoordelijkheden ligt blockchain aan de basis van nog meer rollen in bedrijven. Van projectmanagers tot UX designers en zelfs juridische experts die waken over de adoptie van blockchain. Wat ooit begon als een idee in het hoofd van Satochi Nakamoto zal de komende jaren uitgroeien tot een business met unieke carrièremogelijkheden. Met veel mooie voordelen zoals een lucratief loon, de mogelijkheid om te blijven leren, en kansen om bij te dragen tot allerlei technologische innovaties.

Heeft blockchain voor jou geen geheimen meer? Of zoek je een andere geweldige IT-job waarmee je een verschil kunt maken? Check dan zeker onze vacatures!