Skip to main content
Blog Java Python

Java of Python: Welke programmeertaal is het belangrijkst in 2022?

Wij Europeanen spreken niet alleen vele talen, we coderen ook in vele programmeertalen. De ene is al interessanter dan de andere. Meertaligheid is in alle gevallen een troef, maar niemand kan alles kennen. Op welke programmeertaal focus je best?

Wie met computers kan spreken, heeft een streepje voor in het huidige joblandschap. Over welke taal je daarvoor best gebruikt, valt te discussiëren. Die beslissing neem je best met je voorkeur in het achterhoofd. Wie graag naar Spanje gaat, leert Spaans, en wie graag met data-analyse en logica bezig
is, leert Python, Java of C. Laat het Zweeds maar voor liefhebbers van frisse nachten, en JavaScript en TypeScript voor fans van UI/UX.

1. Welke taal vragen werkgevers?

Wil je een nieuwe programmeertaal leren, dan is persoonlijke interesse de belangrijkste factor. Keuze genoeg, dus zorg ervoor dat je doet wat je graag doet. Ben je flexibeler in je reisbestemmingen of programmeer-ambities? Dan kunnen andere factoren je taalkeuze beïnvloeden. Voor programmeertalen weegt de vraag vanuit de markt daarbij sterk door. Welke taalkennis verwachten werkgevers van hun programmeurs? Met andere woorden: met welke taal heb je de uitgebreidste jobkeuze?

Internationaal is Python de grote winnaar, maar laat je niet misleiden. Dat komt omdat de taal erg in trek is bij Amerikaanse werkgevers. Volgens onderzoek van leerschool CodingNomad in de VS en Europa is Java de meest gezochte programmeertaal in onze contreien. Logisch: de taal is wijdverspreid en vormt de basis van toepassingen voor tal van platformen. Van de smartphone en de tablet over de desktop tot de server of zelfs IoT-apparatuur: met Java kom je een heel eind.

2. PHP en Python

Na meer dan 25 jaar dienst is ook PHP in Europa nog geweldig populair. De digitale wereld heeft dankzij de pandemie aan belang gewonnen, dus is een digitale aanwezigheid belangrijker dan ooit. Meer dan 75 procent van alle websites draait op PHP, dat onder andere WordPress en Facebook aandrijft.

Python komt bij ons op de derde plaats en is aan een opmars bezig. De taal is zo’n beetje de standaard voor wie bezig is met data-analyse, visualisatie, machine learning en AI. Bovendien is Python in vergelijking met sommige andere talen best eenvoudig, met een syntax die bevatbaarder is dan het oudere Java.

3. Front-end, of liever algemener?

Langs de front-end-kant is JavaScript veruit de meest gevraagde taal, met bijna dubbel zoveel vraag naar programmeurs die ermee overweg kunnen vergeleken met TypeScript. Verder blijven klassiekers C, C# en C++ natuurlijk relevant, maar de grote vraag zit toch eerder bij voorgenoemde
talen.

Bovenstaande programmeertalen hebben allemaal best gerichte functionaliteit. Daarom haalden we eerder al aan dat persoonlijke voorkeur een belangrijke factor is. TypeScript is niet de juiste keuze wanneer je een passie hebt voor back-end-programmeerwerk. Ruby valt op in de lijst met gevraagde talen omdat de taal flexibeler en algemener is. Spreek je Ruby, dan kan je aan de slag met heel wat verschillende opdrachten en daar is veel vraag naar.

4. Vergeet de databases niet

Op de lippen van de aandachtige lezer vormt zich intussen misschien een prangende vraag. Wat met SQL? Technisch gezien is SQL geen programmeertaal maar een querytaal. Wanneer we over data en analytics spreken, kunnen we natuurlijk niet om SQL heen. Het is immers de taal van de databases. Langs de kant van cloudproviders zoals AWS en Oracle wordt er bovendien duchtig gewerkt aan de integratie van machine learning-capaciteiten in SQL-omgevingen.

Het zou niet fair zijn om SQL buiten beschouwing te laten omwille van een techniciteit en dat doen werkgevers ook niet. Zowel in de VS als in Europa zijn er meer vacatures voor SQL-talenten dan voor eender welke andere taal. Bovendien is SQL-kennis heel complementair met andere talen. Wat je ambitie ook is in de wereld van het programmeren, vroeg of laat word je ongetwijfeld geconfronteerd met een database. Wie die interactie tot een goed einde wil brengen, spreekt maar beter een woordje SQL.

Op zoek naar de volgende stap in je carrière? Vertel ons wat je wil en hoe we je kunnen helpen.
Bekijk onze vacatures of stuur vandaag nog een open sollicitatie.

Leave a Reply