Skip to main content

Generatieve AI: vloek of zegen voor softwareontwikkelaars?

Welkom in het tijdperk van Artificiële Intelligentie (AI). Een tijdperk waarin de mogelijkheden eindeloos lijken, maar heel wat mensen ook met vragen blijven zitten. Niet in het minst softwareontwikkelaars die vrezen dat generatieve AI-toepassingen, zoals Chat GPT en GitHub Copilot, hun job gaan overnemen. Toch is die ongerustheid nergens voor nodig.

Dat Generatieve AI softwareontwikkeling gaat veranderen, is een zekerheid. De technologie is in staat om op basis van nieuwe patronen en data zelfstandig output te genereren. Veel technische kennis is er niet voor nodig; generatieve AI begrijpt zelfs natuurlijke taal. Voor programmeurs betekent dit dat ze computermodellen kunnen inschakelen voor het schrijven en optimaliseren van code. Maar net als in andere sectoren verdeelt de opkomst van AI ontwikkelaars in twee kampen. Terwijl het voor de ene een veelbelovende evolutie is, vragen anderen zich af hoe ze straks relevant kunnen blijven.

Laten we daarom beginnen met een intussen gekende uitspraak: AI is er niet om mensen te vervangen, maar wel om ons te ondersteunen en ons werk te vereenvoudigen. De stelling is even waar voor softwareontwikkeling als voor pakweg manufacturing, een sector waarin AI al langer aan een opmars bezig is. In plaats van urenlang aan de lopende band te staan, kunnen operatoren in fabrieken vandaag efficiënter werken dankzij AI-modellen en slimme machines die ze op afstand bedienen. Hetzelfde geldt voor ontwikkelaars die zich door AI niet meer hoeven te verdiepen in tijdrovende en repetitieve taken.

Hier zijn drie domeinen waarin generatieve AI een zegen zal blijken voor softwareontwikkelaars:

1. Nieuwe code genereren

De grootste impact van AI voor ontwikkelaars zit wellicht in het genereren van code. Door grote datasets code met algoritmen te analyseren, kan generatieve AI patronen herkennen en nieuwe code schrijven die aan alle verwachtingen voldoet. Het spreekt voor zich dat dit erg veel tijd en werk zal besparen.

Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor code met veel repetitieve handelingen of voor het schrijven van boilerplate code. Bovendien helpt de technologie om op elk moment een consistent kwaliteitsniveau te handhaven. Ontwikkelaars kunnen de vrijgekomen tijd op hun beurt gebruiken om hun focus te verleggen naar meer innovatieve taken die de business een boost geven.

2. Bestaande code optimaliseren

Niet alleen nieuwe code heeft baat bij generatieve AI, ook bestaande codes kunnen met de technologie geoptimaliseerd worden. Door algoritmes op de code los te laten, kan je als ontwikkelaar op zoek gaan naar elementen die voor verbetering vatbaar zijn. Gaande van het verwijderen van redundante code en het verbeteren van prestaties tot het verminderen van het geheugenverbruik van een applicatie.

3. Hulp bij het debuggen

Tot slot helpt generatieve AI ontwikkelaars bij het debuggen van code. Terwijl dit een essentieel aspect is van softwareontwikkeling, kruipt er vaak bijzonder veel tijd in en is het voor mensen ook niet mogelijk om elk detail te analyseren. Generatieve AI kan veel dieper graven en bugs herkennen voor ze de kans krijgen een probleem te worden. En aangezien je ook kwetsbaarheden op die manier meteen verhelpt, zal de code een stuk veiliger zijn op het gebied van cybersecurity.

Bovendien kan je heel wat taken automatiseren, zoals het creëren van UI’s, het uitvoeren van tests en het documenteren van codes. Niet alleen als ontwikkelaar bespaar je hierdoor veel tijd, ook de business plukt er de vruchten van wanneer producten sneller naar de markt kunnen worden gebracht.

Beschouw AI niet als bedreiging

Generatieve AI biedt dus een hele resem nieuwe mogelijkheden voor softwareontwikkelaars. Voor je ermee aan de slag gaat, zijn hier nog drie belangrijke tips die je ter harte moet nemen:

  • Omarm AI als tool. Met de juiste aanpak kan de technologie je vaardigheden versterken en je productiviteit aanzienlijk verhogen. Kijk in de eerste plaats naar repetitieve taken die vandaag veel tijd in beslag nemen en ga na hoe je met AI de kwaliteit van je codes en applicaties kunt verbeteren.
  • Focus op werk dat meer waarde oplevert. Denk aan complexe en innovatieve software waar veel menselijke creativiteit en expertise voor nodig zijn.
  • Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volgens het World Economic Forum moeten zes op tien werknemers tegen 2027 bijscholing krijgen. Door de laatste trends en de nodige training te volgen, heb je al gauw een streepje voor op andere ontwikkelaars.

Beschouw generatieve AI daarom in geen geval als een bedreiging. Met de juiste mindset en skills kan je van het tijdperk van artificiële intelligentie een gouden tijd maken.

Heb jij zo’n mindset en ben je klaar om de wereld te veranderen met technologie? Dan heeft CHRLY Belgium de perfecte job voor jou. Kijk snel naar onze vacatures!