Skip to main content
Blog JavaScript

België, Nederland, of verder weg: waar zijn je JavaScript-skills het meeste geld waard?

Wie JavaScript spreekt, heeft een gegeerde skillset. JavaScript-experts zijn over de hele wereld gegeerde profielen. Een meevaller voor wie een job zoekt: schaarste op de arbeidsmarkt geeft je een fijne onderhandelingspositie en daar gaat al snel een mooi loon mee gepaard. Hoeveel je verdient hangt natuurlijk af van je precieze jobomschrijving, het bedrijf waarvoor je werkt, je ervaring maar ook het land waarin je in- en uittikt.

Uit het internationale State of JavaScript-onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de JavaScript-ontwikkelaars in België meer dan 50.000 dollar (momenteel ongeveer 50.000 euro) per jaar verdient. 14,4 procent ziet zelfs meer dan 100.000 dollar per jaar binnenrollen en net geen één procent ziet 200.000 dollar op z’n loonbrief staan. 31,7 procent verdient aan de andere kant van het spectrum tussen de 30.000 dollar en de 50.000 dollar volgens het onderzoek, met 18,4 procent van de respondenten die hun skills voor minder boven halen. Let wel: het gaat hier niet om nettobedragen.

De JavaScript-ontwikkelaar met wat ervaring verdient dus zeker niet slecht, al zit ons land net onder het internationale gemiddelde. Nederland zit er dan weer net boven, met zo’n 63 procent van de respondenten die meer verdient dan 50.000 dollar per jaar. Onze Europese buurlanden spelen allemaal in ongeveer dezelfde categorie, zonder grote structurele verschillen.

1. Over de oceaan

Wanneer we de Atlantische oceaan oversteken, zien we iets anders. In de VS wordt de bankrekening van de JavaScript-ontwikkelaar aanzienlijk sneller gespijsd. Amper 8,5 procent van de bevraagden verdient daar onder de grens van 50.000 dollar. Dat is des te frappanter wanneer je weet dat er veel meer Amerikaanse respondenten zijn in het onderzoek.

74,5 procent haalt met zijn JavaScript-trukendoos meer dan 100.000 dollar binnen en 16,1 procent verdient zelfs structureel boven de 200.000 dollar per jaar. Dat verschil is immens, al moeten we de cijfers wel met een korreltje zout nemen. Zo gaat er in de VS natuurlijk veel minder van het loon af, maar worden werknemers verwacht om meer uit eigen zak te betalen. Dat verklaart evenwel niet het formaat van de kloof.

2. Voor alle ontwikkelaars

Andere onderzoeken staven de cijfers. Een peiling naar het gemiddelde salaris van een softwareontwikkelaar door CodeSubmit van dit jaar zet de VS op 117.000 dollar per jaar. Het eerste EU-land op de lijst volgt op plaats zes in de vorm van Noorwegen, waar de lonen traditioneel opnieuw hoger liggen dan hier. Een lichtpuntje: Zwitserse bedrijven betalen gemiddeld 97.000 dollar aan hun ontwikkelaars. Het State of JavaScript-onderzoek plaatst Zwitserland eveneens hoog: op de derde plaats na Australië. Ook met Ryanair is het snelle geld dus bereikbaar.

Betekenen de cijfers nu dat je meteen je koffers moet pakken? Niet noodzakelijk. Een job is meer dan het loon, en vindt maar eens een café met een degelijke bierselectie en een acceptabel sluitingsuur in het buitenland. De twee onderzoeken tonen wel aan dat België zich in een moeilijke positie bevindt om ontwikkelaarstalent aan zich te koppelen. Dat kan je beperkt proberen uit te spelen.

3. Argumenten ter onderhandeling

In een loononderhandeling kan je bijvoorbeeld meer geld vragen omdat je je werk belangrijk vindt, maar je kan je argumenten ook staven. Wereldwijd is een jaarloon van meer van 100.000 dollar per jaar de norm voor wie zeker tien jaar ervaring heeft in de sector. Vanaf zes jaar ervaring verdient de JavaScript-goeroe in 56 procent van de gevallen al meer dan 50.000 dollar. Ieder land is uniek, maar de cijfers geven je toch een idee van wat wereldwijd als een redelijke vergoeding voor je skillset wordt gezien.

Natuurlijk wijzen we er graag op dat ook werkdruk, work-life balans en extralegale voordelen belangrijk zijn. Daarin is ons land best sterk, maar dat weerspiegelt zich niet in de naakte cijfers. Andere Belgische klassiekers die de buitenlandse wenkbrauwen wel eens doen fronsen, zoals maaltijds- en ecocheques en cafetariaplannen, vinden evenmin hun weg naar eenvoudige salarisonderzoeken.

Dat ontwikkelaars in het algemeen en JavaScript-kenners specifiek de kaas op hun boterham wel kunnen verdienen, is geen geheim. In België zit je bovendien zeker niet slecht met je skillset, wanneer je het internationale loon-gemiddelde als norm neemt. Toch doen andere landen beter, en dat is op z’n minst iets om in het achterhoofd te houden.

Tijd voor de volgende stap in je carrière? Bij CHRLY kan je zowel kiezen voor een job in België als voor een internationale carrière. Bekijk onze vacatures of stuur vandaag nog een open sollicitatie.

Leave a Reply