Skip to main content

Op zoek naar een IT unicorn? Misschien eerst je software onder de loep nemen.

Het vinden van het juiste talent kan een uitdaging zijn, maar heb je er al over nagedacht waarom je specifiek op zoek bent naar dat ene gespecialiseerde profiel? Enkele juiste keuzes langs de softwarekant kunnen ervoor zorgen dat de talentvijver waarin je mag vissen, plots een stuk groter wordt.

Er zijn twee grote software-gerelateerde domeinen die beïnvloeden welke mensen je kan aanwerven. Langs de ene kant is er het niveau van specialisatie dat je nodig hebt: generalisten zijn talrijker dan specialisten. Langs de andere kant is de ene specialist al zeldzamer dan de andere. Je huisgemaakte CRM-systeem onderhouden vereist nichekennis die maar weinigen hebben, gecertifieerde mensen voor SAP of Salesforce zijn niet echt een zeldzaamheid.

Consolideren, niet jongleren

Kijk eerst naar wat je nu hebt. Hoe draait je IT-omgeving? Hoeveel beveiligingsoplossingen heb je? Wie monitort alle toepassingen? Wat zit er in de cloud en wat draait er lokaal? En hoe houd je het overzicht? Al te vaak moeten je IT’ers de hele dag met dashboards en notificaties jongleren gewoon om alles in de lucht te houden. Consolidatie en eenvoud zijn hier echt wel een oplossing.

Zo helpt het niet wanneer je lokale- en cloudomgevingen compleet anders zijn. Heel wat partijen willen de lijm tussen je omgevingen zijn. Je kan intekenen op de oplossing van een publieke cloudprovider, voor een opensource-platform als basis gaan of één partij kiezen die een uniforme laag biedt. Dat kost een centje, maar heeft als voordeel dat je hele IT-omgeving nu één geheel wordt. Plots kan je ze beheren vanuit een veel eenvoudigere centrale omgeving, waarin je generalisten kan opleiden.

Automatiseer verder wat je kan. Wat een verspilling is het wanneer je IT-genie de hele dat bezig is met de uitrol van configuraties of de update van databases. Hier bestaan oplossingen voor.

Hetzelfde geldt in de security-wereld. Tientallen oplossingen met ieder een eigen dashboard brengen weinig bij. De huidige trend van consolidatie komt niet uit het niets. Ga met één partij in zee, die een platform biedt waarin de hele beveiligingsarchitectuur past. Idealiter is er een AI-sausje ter beschikking waarmee de vloed aan notificaties wordt herleid naar gerichte en bruikbare meldingen, en plots kan de helft van je mensen het dubbele van het werk verzetten.

Andere processen of andere software?

Als het tijd is om een belangrijke software- of platformkeuze te maken, spelen er dan weer andere overwegingen. Je kan zoeken naar die ene oplossing op maat van jouw bedrijf en processen. Misschien vind je wel een niche-tool die alles doet wat je wil. Fijn, maar hoeveel mensen zijn er met expertise in die tool?

Vaak is het beter om een grotere en populairdere oplossing te kiezen, en je processen een beetje aan te passen. Dat vereist wat change management en durf, maar werpt z’n vruchten af op de lange termijn. Veel meer talent is onderwezen in grote oplossingen, zodat je een eigen IT-team kan uitbouwen dat van wanten weet.

Het alternatief is een oplossing die misschien wel iets beter geschikt is, maar waarvoor je gewoon niemand vindt die in house het beheer kan doen. Externe consultants zijn dan de enige uitweg. Wie zijn processen kan herdenken op maat van populairdere oplossingen, hoeft niet te rekenen op hulp van buitenaf. Dergelijke organisaties kunnen zelf vacatures uitschrijven op maat van een grotere poule aan talent. Een IT-specialist op maat van je eigen processen en software, op je eigen payroll, is vaak toch een aantrekkelijkere optie op de lange termijn.

Omgaan met de realiteit

We leven in een wereld waarin er niet voor iedere IT-functie genoeg mensen beschikbaar zijn om ieder bedrijf te bedienen. Je kan kiezen om dat te negeren, of de portefeuille opentrekken in een poging de beschikbare profielen toch aan te trekken. In sommige scenario’s is dat misschien de enige oplossing.

Organisaties die ook intern durven kijken naar processen en software, doen zichzelf op termijn echter een plezier. Stroomlijn en automatiseer wat je kan, zodat je IT’ers tijd krijgen om meerwaarde te creëren. Pas verder processen aan op maat van populaire oplossingen waar mogelijk. Zo kan je je software intern beheren en onderhouden met eigen mensen, die wel vindbaar zijn.

Heb je toch nood aan dat ene schaarse profiel? Of zoek je gemotiveerde generalisten om je IT-team te versterken? CHRLY helpt je graag verder.