Skip to main content
skills for IT professionals in 2024

Dit zijn de 3 belangrijkste skills voor IT-professionals in 2024

De wereld verandert en zo ook de capaciteiten en ervaring die je nodig hebt om succesvol te zijn. Wie digitaal onderlegd is, heeft ook in 2024 een streepje voor, maar waar moet je op focussen indien je jezelf wil onderscheiden van andere IT-professionals?

De kunst is om vandaag al te ontdekken wat de trends van morgen zijn. Zo kan je je eigen ontwikkeling in een interessante richting sturen. Die extra cursus mainframe-onderhoud is bijvoorbeeld minder toekomstbestendig dan een opfrisser rond databases in een hybride cloudomgeving. Dat brengt ons meteen bij een eerste skill:

Vind de waarde in data, waar ze ook staan

Iedereen moet in 2024 een beetje datawetenschapper zijn. We kijken aan tegen een explosie van nieuwe toepassingen, onder andere met dank aan low-code- en no-code-tools. Applicaties maken wordt eenvoudiger dan ooit. Het gros van die apps zal één doel hebben: specifieke inzichten uit data halen.

Wat je rol binnen het IT-departement van je bedrijf ook is: data moeten steeds in je achterhoofd zitten. Helaas zitten ze niet alleen daar. Gegevens zijn al te vaak niet ontsloten in silo’s, of leven van elkaar gescheiden in een hybride multicloud-omgeving. Wees je daarvan bewust, en onderzoek hoe je in je bestaande data-omgeving toch data met elkaar in relatie kan brengen. Eigenlijk moet ook jij een beetje datawetenschapper worden.

Iedere IT-toepassing wordt immers slimmer wanneer ze rekening houdt met de juiste gegevens. Een uitgebreid begrip rond databases, maar ook rond nieuwe oplossingen die data van verschillende plekken bij elkaar brengen, is vandaag heel relevant.

Weet wat je moet beveiligen

Hopelijk is beveiliging vandaag al een prioriteit. Reken er voor het komende jaar op dat ook het management wordt wakker geschud rond de rol van security in de onderneming. Dat hebben we te danken aan de nakende uitrol van NIS2. Die Europese regelgeving stelt enkele minimumvereisten rond beveiliging, en houdt C-levels verantwoordelijk. Hoewel NIS2 kleinere ondernemingen minder treft, gelden de belangrijkste eisen ook voor toeleveranciers van grote bedrijven. Zo raakt iedereen alsnog betrokken.

Weet dus wat NIS2 inhoudt, en wat de impact van de regelgeving is op jouw specifieke taak binnen IT. De kans is groot dat het IT-departement weer veel van het NIS2-werk zal moeten verzetten en daar ben je misschien niet op voorbereid. De relevantste kennis om vandaag op te doen, heeft te maken met risico- analyse en beheer. Waar zitten de kwetsbaarheden in je onderneming? Welke systemen zijn kritiek? En wat ga je doen wanneer er toch iets misloopt?

Beveiliging is veel meer dan een firewall en wordt een collectieve verantwoordelijkheid. Iemand zal het voortouw moeten nemen. Een IT-achtergrond, gezond verstand en kennis van het bedrijf zijn essentieel voor de verplichte risicoanalyses. Hoor je het in Keulen donderen? Dan is één van de vele NIS2-cursussen die vandaag al bestaan, misschien wel de tijd waard.

Laat de computer helpen

Het is 2024 en de AI-hypetrein is op kruissnelheid. Ook AI-skills mogen voor 2024 dus niet ontbreken. Je hoeft geen modellen te kunnen trainen of af te stellen (al is dat zeker waardevolle kennis), maar je moet wel weten wat AI vandaag kan en wat niet. Het warm water opnieuw uitvinden, daar heeft niemand wat aan. AI-modellen kunnen je vandaag al best goed helpen met het coderen van simpele taken. Natuurlijk houd jij het heft in handen, maar iedere lijn die al correct geschreven is, bespaart je tijd, toch?

De rol van AI gaat verder. Kunstmatige intelligentie en chatbots zoals ChatGPT kunnen tal van technische en minder technische taken vereenvoudigen, indien je tenminste de juiste vragen kan stellen. Een generatieve AI redeneert op een bepaalde manier, waardoor de waarde van het antwoord sterk afhangt van de kwaliteit van de vraag die jij stelt. Als er één skill het komende jaar relevant wordt, is het wel prompt engineering: de kunst om de taal van de chatbot te spreken.

Experimenteer minstens al eens met GPT-4 of Gemini, zodat je begrip van AI actueel blijft. De modernste modellen zitten achter een betaalmuur, maar de prijs van een abonnementje is niet zo hoog vergeleken met de ervaring die je kan opdoen. In een wereld waar AI een grote rol speelt, wil je niet dat je begrip van de technologie plots enkele generaties achterloopt op dat van je buurman.

Samengevat

Er is heel wat bij te leren het komende jaar, maar wie zich wil onderscheiden kijkt toch best naar onderstaande domeinen.

  • Probeer je te verdiepen in data, ontdek hoe je ze kan samenbrengen en weet welke waarde jij daaruit kan halen.
  • Schaaf je beveiligingskennis bij, en vergeet de softere skills niet. Wie NIS2 hoort en aan een lijstje met to-do’s denkt, is gegeerd bij bedrijven groot en klein.
  • AI is een nuttige collega. Weet wat AI wel en niet kan om jouw productiever te maken, zodat je zelf kan focussen op wat belangrijk is. Leer ook praten met AI, zodat je er meer waarde kan uithalen dan iemand anders.

Verder zijn er nog vanzelfsprekendheden in het leven. UI/UX-ontwikkeling blijft relevant, coderen met Python en Java ook. En vergeet SQL niet. Dergelijke zaken zijn van alle tijden, maar met bovenstaande tips heb je een richting om los daarvan je skills op een relevante manier te ontwikkelen voor het komende jaar.

Ben je thuis in één of meerdere van bovenstaande skills? Of heb je ander waardevol IT-talent? Dan heeft CHRLY Belgium je toekomstige job misschien in de aanbieding.