Skip to main content
Blog startup

Kleine start-up of groot bedrijf: waar is programmeren het leukst?

Jobkeuze genoeg voor programmeurs: wie kan coderen ligt zo goed in de markt dat organisaties groot en klein over elkaar struikelen om talent aan zich te binden. Handig, maar het kan ook voor keuzestress zorgen. Op welk aanbod teken je in? Dat van een groot en bekend bedrijf? Of stel je je kwaliteiten ten dienste van een kmo of start-up?

Wie code kan schrijven, zit in een interessante positie. Er zijn meer vacatures dan geschikte profielen, dus mag je kieskeurig zijn. Dat is een voor- en een nadeel. In de plaats van de allereerste job aan te nemen die jouw kant opkomt, moet je immers zelf nadenken over je verlangens en ambities. Eén belangrijke vraag daarbij die de inhoud van je job voor een groot stuk definieert: wil je bij een grote firma werken, of kies je liefst voor een kleine organisatie.  Veralgemenen is gevaarlijk, maar we proberen toch enkele voor- en nadelen van iedere keuze op een rijtje te zetten.

1. Afgebakend of niet

Grote bedrijven zijn doorgaans logge maar goed afgestelde machines. De vacature die openstaat is er waarschijnlijk één voor een belangrijk radertje in die machine. De functie die je moet invullen zal best goed afgelijnd zijn. Bovendien mag je op heel wat collega’s en bijhorende ondersteuning rekenen. Dat kan interessant zijn, zeker voor wie weinig werkervaring heeft. In een grote organisatie word je aangenomen voor bepaalde expertise, en met die expertise zal je aan de slag gaan.

In kleine organisaties kan een dergelijk afgebakend takenpakket ontbreken. Zeker groeiende bedrijven zoals een start-ups vinden een zelfstandig profiel erg interessant. De begeleiding binnen een kleinere onderneming is vaak minder uitgebreid, niet in het minst omdat je collega’s het zelf heel druk hebben. Jou opleiden behoort tot niemands functie.

2. Manusje van alles

Bovendien is de kans groot dat je ook links en rechts moet helpen bij zaken die niet je expertise zijn. Een front-end-specialist in een groot bedrijf werkt samen met een back-end team. De front-endexpert in een kleine onderneming zal misschien zelf af en toe aan de back-end moeten sleutelen, mee instaan voor het projectbeheer en meer. Bovendien bestaat de kans dat de baas het te druk heeft om te denken aan de jaarlijkse evaluatie waarin hij of zij je zal bedanken voor dat extra werk. Op het einde van de rit zal je extra inspanning echter heel zichtbaar zijn, zonder lagen van management die je prestaties in de schaduw duwen.

Minder structuur komt met meer vrijheid. Dat kan afschrikken, maar geeft je wel de kans om meer je eigen ding te doen, je creativiteit bot te vieren, zaken bij te leren en zo te groeien. Je moet wel in staat zijn om nieuwe skills zelf te leren met de hulp van professor Google. Heb je een goed idee, dan zal een kleine organisatie daar meer oren naar hebben dan een groot en log bedrijf met meer vastgeroeste processen.

3. Persoonlijke stempel of miljoenenproject?

Het type projecten waar grote en kleine ondernemingen zich mee bezighouden, verschilt natuurlijk ook. In een meer bescheiden organisatie kan je je aan kleinere projecten verwachten waar je dichter bij de klant staat. Je krijgt zelf meer verantwoordelijkheid en kan je stempel sneller drukken op het eindresultaat.

Daar staat tegenover dat een grote gerenommeerde bedrijven projecten aantrekken die misschien meer tot de verbeelding spreken. De ontwikkeling van een reeks nieuwe kritieke toepassingen voor een retail-gigant zal niet snel op het bord van een start-up terechtkomen. Een innovatieve website met een slimme chatbot voor een lokale gepassioneerde ondernemer is dan weer het type van persoonlijk project dat niet bij de multinational aan bod komt.

4. Geld en sfeer

Grote ondernemingen hebben meer middelen. Dat zal je onder andere merken aan de vergoeding voor je bloed, zweet en tranen. Een mobiliteitsbudget, een cafetariaplan, een bedrijfsrestaurant, misschien zelfs toegang tot een crèche of een fitness… Bij een kmo ligt dat toch allemaal iets moeilijker. Bovendien hebben grote bedrijven snel meer budget om met de nieuwste snufjes aan de slag te gaan.

Kmo’s en start-ups kunnen daar moeilijker mee concurreren. Zoek je het grote geld, dan vind je dat naar alle waarschijnlijkheid bij een kritieke openstaande vacature binnen een grote firma. De kleine organisatie biedt in ruil een totaal andere sfeer. Iedereen kent iedereen. Je werkt niet gewoon in een team, het hele bedrijf is je team. Dat is een totaal andere ervaring dan werken voor een multinational waarvan de grote baas misschien nog nooit voet heeft gezet in het kantoor waar je werkt.

5. Klimmen of groeien

Ook het carrièretraject ziet er totaal anders uit. In de grote internationale firma mag je je aan een duidelijk traject verwachten, waar je prestaties objectief gemeten worden. Bij een klein bedrijf groei je mee met je functie. De mogelijkheden tot promotie zijn minder duidelijk, maar daarom niet minder aanwezig. Naarmate het bedrijf groeit, stijgt het belang van jouw kennis en ervaring. Voor je het weet, stuur je zelf nieuwe mensen aan en kom je organisch in een hogere functie terecht. Die kan bovendien meer op maat zijn van wat jij wel en niet interessant vindt.

Kiezen is altijd verliezen, dus is een middenweg misschien wel het interessantst. Denk daarbij een kleinere, jongere en meer dynamische bedrijven zoals spin-offs die de ondersteuning genieten van een grotere firma. Dergelijke samenwerkingen komen steeds meer voor, omdat enterprises ook beseffen dat er een voordeel is aan de wendbaarheid van een kleiner onafhankelijker team.

6. Kies voor boeiend

Idealiter werk je in de loop van je carrière zowel bij een klein als bij een groot bedrijf, zodat je het verschil zelf kan ervaren. Als starter kan het relatieve keurslijf van een grotere onderneming veilig aanvoelen, terwijl een kleinere kmo of een start-up dan weer een gemoedelijke sfeer met zich
meebrengt.

Let er los van het formaat van het bedrijf vooral op dat de jobomschrijving boeiend is. Saai codeerwerk als anoniem nummertje onderaan de carrièreladder in een multinational maakt weinig mensen blij. Dan doe je misschien toch liefst eerst wat ervaring op bij de meer lokale firma, om vervolgens te beslissen waar je heen wil met je carrière

OP ZOEK NAAR JE EERSTE JOB?

Als je de wereld wil veroveren, is ons Graduate Program de perfecte start van een geweldige wereldwijde carrière. Je start direct met een vaste baan en je eigen verantwoordelijkheden. Lees meer.

Leave a Reply