Skip to main content
CHRLY - blockchain & sustainability

Waarom elke duurzame organisatie een blockchainexpert nodig heeft

Een duurzame wereld creëren? Uiteraard kan je zoiets niet alleen. Hoewel veel bedrijven individueel mooie inspanningen leveren, is dit niet voldoende. Zeker als de toeleveringsketen van zo’n organisatie niet even duurzaam is als het bedrijf zelf. De hulp komt uit onverwachte hoek met technologie die milieu-inspanningen traceerbaar en transparant maakt: blockchain.

Wie blockchain zegt, denkt meteen aan cryptomunten zoals Bitcoin. Vandaag kent de technologie weliswaar een pak meer toepassingen. In deze blog lees je daar alles over. Duurzaamheid is een van de domeinen waarin de mogelijkheden van blockchain veelbelovend lijken. Maar daarvoor moeten we eerst even kort overlopen wat blockchain precies inhoudt.

Blockchain is een digitaal, gedecentraliseerd en onveranderlijk grootboek dat transacties en data veilig opslaat en deelt, zonder dat één entiteit de volledige controle heeft. Elke toevoeging aan dat grootboek wordt via cryptografische technieken permanent en transparant vastgelegd. Zo is het dus niet mogelijk om gegevens te manipuleren, aangezien elke node in het netwerk een kopie houdt van de hele blockchain en aanpassingen perfect traceerbaar zijn. Allemaal eigenschappen die cruciaal zijn in de context van eerlijke rapportering over duurzaamheid.

De kracht van blockchain

De opmars van blockchain in de rapportering over CO2-uitstoot is een belangrijke stap naar meer transparantie en verantwoording tussen bedrijven. En dat helpt ook milieubewuste consumenten om een doordachte keuze te maken bij de aankoop van een product. Hieronder geven we enkele redenen waarom blockchain en duurzaamheid hand in hand gaan:

  • Aangezien elke transactie onveranderlijk en transparant is, maakt blockchain het mogelijk om de herkomst van producten en materialen in de toeleveringsketen nauwkeurig te volgen. Dat is essentieel voor praktijken zoals het verminderen van de CO2-uitstoot en het tegengaan van ontbossing. Zo kan je als bedrijf betrouwbare en verifieerbare claims maken over je milieuactiviteiten. Bovendien ben je zeker dat ook andere partijen geen valse uitspraken doen over hun inspanningen, waardoor je gemakkelijker met de juiste partners in zee gaat.
  • Blockchain zorgt ervoor dat je duurzame activa kunt ‘tokeniseren’. Gespecialiseerde non-fungible tokens (NFT’s) leveren het onbetwistbare bewijs dat je bedrijf een bepaalde praktijk volgt. Stel dat een organisatie bijvoorbeeld uitpakt met het feit dat ze plastic flessen volledig recycleert, dan tonen NFT’s dat dit daadwerkelijk gebeurd is. Op die manier biedt blockchain een ongezien niveau van transparantie in het recyclingproces van een product. De technologie versnelt zo ook de overgang naar een groene, circulaire economie.
  • Dankzij blockchain kunnen bedrijven in het kader van duurzaamheid slimme contracten gebruiken. Dat zijn contracten die automatisch in werking treden van zodra aan een bepaalde voorwaarde is voldaan. Laten we hiervoor even terugkeren naar ons voorbeeld van de plastic flessen. Stel dat een organisatie stakeholders wil belonen voor het recycleren van hun flessen, dan kunnen ze tokens uitreiken die andere partijen mogen inwisselen in ruil voor goederen en diensten. Een slim contract neemt de administratie weg en stimuleert duurzaam gedrag zoals het hergebruiken, repareren of recycleren van producten.
  • Tot slot is blockchain ook erg nuttig in het kader van security en privacy. Het zorgt ervoor dat bedrijven met een gerust hart duurzaamheidsgegevens kunnen delen en tegelijkertijd de integriteit van hun data waarborgen.
De toekomst van duurzaamheid

Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar hoe duurzaam is blockchaintechnologie zelf? Net zoals andere technologieën creëert blockchain uiteraard ook zelf een aanzienlijke voetafdruk. Sterker nog, in 2019 bleek dat Bitcoin een voetafdruk had die vergelijkbaar is met die van Zwitserland. Sindsdien heeft blockchain weliswaar al grote stappen gezet. Zo verhuisde Ethereum, een andere bekende cryptomunt, twee jaar geleden naar een architectuur die veel minder energie verbruikt.

Intussen beginnen de positieve toepassingen van blockchain ook steeds meer door te wegen. De energiesector kan de technologie bijvoorbeeld gebruiken om duurzame energie te verhandelen, zonder dat er een tussenpersoon moet optreden. Wie een overschot aan zonne-energie heeft, kan die elektriciteit efficiënt en aan de juiste prijs doorverkopen aan andere partijen op het net.

Behalve energieverbruik is ook schaalbaarheid een uitdaging waar blockchain de komende jaren oplossingen voor zal moeten vinden. Desondanks lijkt de technologie een cruciaal ingrediënt voor de toekomst van een duurzame bedrijfswereld. Zeker nu er steeds meer regelgeving ontstaat rond het rapporteren van CO2-uitstoot en inspanningen op het gebied van duurzaamheid, zal blockchain z’n stempel blijven drukken. Denk maar aan de nieuwe CSRD-richtlijn die de Europese Unie straks invoert (lees daarover meer in deze blog).

Het is voor elke organisatie belangrijk om zich goed voor te bereiden. Blockchainexperts hebben een groot deel van de oplossing in handen en daarom is het een must om een professional met blockchainvaardigheden in je team te hebben.

Heeft jouw organisatie al een blockchainexpert in huis? Duik meteen in ons aanbod en vind een IT-professional die je organisatie voorbereidt op een duurzame toekomst.