Skip to main content

Duurzaam coderen: hoe je als ontwikkelaar de voetafdruk van IT verkleint

Naarmate we steeds meer afhankelijk zijn van technologie, neemt ook de voetafdruk van al die oplossingen razendsnel toe. Als ontwikkelaar kan je weliswaar een aanzienlijk verschil maken door al vanaf het schrijven van code groene praktijken in het achterhoofd te houden.

Dat de chemische sector bij de grootste CO2-uitstoters ter wereld hoort, hoeft niet te verrassen. En dat ook de transportindustrie een serieuze impact heeft, lijkt eveneens logisch. Een minder opvallende vervuiler is technologie. Vooral omdat we het niet zien. Wanneer we een app op onze smartphone gebruiken, staan we er niet bij stil dat die app wellicht ergens in een datacenter draait. En dat zo’n datacenter behoorlijk veel energie verbruikt. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat de voetafdruk van de cloud zelfs even groot als die van de hele luchtvaartsector.

De opmars van Artificiële Intelligentie doet vermoeden dat de voetafdruk van de techwereld in de komende jaren zelfs nog flink zal toenemen. Tenzij we technologie duurzamer kunnen maken en hier is wellicht een belangrijke rol weggelegd voor de ontwikkelaars die software en applicaties bouwen. Door duurzaamheid al bij het schrijven van code als leidraad te nemen.

‘Green coding’ of duurzaam coderen 

Twee decennia geleden moest je bij het schrijven van code rekening houden met limieten, zoals beperkingen met betrekking tot bandbreedte of rekenkracht. Daardoor moesten ontwikkelaars de lengte en complexiteit van hun code onder controle houden. Maar terwijl de technologie steeds krachtiger werd, kregen ontwikkelaars ook meer mogelijkheden om ongestoord mooie codes en algoritmes te schrijven. Dankzij extra veel rekencapaciteit is het geen probleem meer om omvangrijke bestanden of applicaties in een handomdraai te verwerken.

Meer lijnen met code, meer mogelijkheden … Maar onbedoeld had dit ook een negatief gevolg: het energieverbruik van software en applicaties steeg naar een ongezien niveau. Organisaties die van duurzaamheid een troef maken, moeten dus op zoek naar manieren om ook hun IT-voetafdruk te verkleinen. Zo ontstond een praktijk die we ‘groen’ of ‘duurzaam coderen’ (Green Coding) noemen. Voor ontwikkelaars is het een filosofie die hen aanmoedigt om hun codes zodanig op te stellen dat het energieverbruik afneemt. De kostenbesparing is uiteraard mooi meegenomen.

Er zijn verschillende manieren om op een duurzame manier met code aan de slag te gaan:

  • Efficiënte algoritmes schrijven: de meest logische oplossing is duurzaamheid bij de bron in te bouwen. Met algoritmes die minder veeleisend zijn voor de CPU van een computer, minder geheugen opeisen, en ook minder energie verbruiken. Bijvoorbeeld door code zodanig op te maken dat programma’s geen overbodige berekeningen gaan doen. 
  • Duurzame programmeertalen gebruiken: sommige talen zijn ontworpen om minder energie te verbruiken. Ze zijn ofwel per definitie efficiënter ingesteld, ofwel bieden ze meer features die ontwikkelaars toelaten om de voetafdruk van hun code te beperken. Op het gebied van energie-efficiëntie staan C, Rust en C++ bekend als duurzame programmeertalen. Populaire talen zoals Python, Java en JavaScript scoren minder hoog. 
  • Code geregeld optimaliseren: vaak is het mogelijk om bestaande code efficiënter te maken. Wie code regelmatig herformuleert of herstructureert, kan bijvoorbeeld ongebruikte stukken verwijderen, inefficiënties oplossen en de algemene prestaties verbeteren. Zo gaat de software beter werken en daalt ook de energieconsumptie. 
  • Levensduur van hardware verlengen: software-updates kunnen ertoe leiden dat bepaalde hardware niet meer compatibel is en vervanging nodig heeft. Hierdoor ontstaat e-waste dat andermaal een impact heeft op de planeet. Door code te optimaliseren en de compatibiliteit met toestellen te bewaren, kunnen we de elektronische afvalberg verkleinen. 
  • Samenwerken in een ecosysteem: één zwaluw maakt de lente niet, en ook voor green coding geldt het principe dat we alleen als community een verschil kunnen maken. Daarom loont het om inzichten te delen of mee te werken aan opensource projecten. Een mooi initiatief is de Green Software Foundation die professionals, tools en best practices samenbrengt. 

Wie duurzaamheid belangrijk vindt, moet de ecologische voetafdruk van z’n IT-activiteiten verkleinen. Op zoek naar een professional die Green Coding ter harte neemt? Bij CHRLY komt duurzaamheid altijd op de eerste plaats. Vind hier snel een kandidaat die bij je bedrijf past.