Skip to main content
Blog CV

5 clichés die it-professionals moeten vermijden op hun cv

Ben je een IT-specialist? Dan heb je geluk, want bedrijven vechten letterlijk om talent aan boord te halen. Twee decennia geleden ondervonden kandidaten nog veel concurrentie bij het solliciteren voor een job. Vandaag zijn de rollen omgedraaid en doen werkgevers al het mogelijke om potentiële professionals het hof te maken. Klinkt geweldig, niet?

Je krijgt je droomjob echter niet zomaar in de schoot geworpen. Je hebt nog steeds een goed cv nodig om recruiters ervan te overtuigen dat jij de persoon bent naar wie ze op zoek zijn.

Een goed cv is beknopt en duidelijk, zonder de typische clichés die we hieronder hebben opgesomd.

1. Vermijd veelgebruikte zinnen op je cv

‘Geweldige teamspeler’, ‘resultaatgericht’, ‘gemotiveerd’ … Dat klinkt als een geweldige werknemer die iedereen in zijn team wil, toch? Helaas schrijft iedere kandidaat dit op zijn of haar cv en zijn recruiters immuun geworden voor dit soort zinnen. Dus in plaats van te schrijven dat je een teamspeler bent, kun je uitleggen waarom je graag met andere mensen samenwerkt en dat je je wil inzetten voor het succes van je team. Of zoek betekenisvolle zinnen die je unieke kwalificaties voor een bepaalde job weergeven.

Hieronder vind je nog een aantal clichés die je beter vermijdt:

  • Harde werker
  • Denkt ‘out of the box’
  • Bewezen staat van dienst
  • Sterk arbeidsethos
  • robleemoplosser
  • Oog voor detail
2. Gebruik geen al te technische taal

Als IT-professional ontkom je niet aan technische taal in je cv. Maar probeer niet te overdrijven. Gebruik bijvoorbeeld geen acroniemen of termen die mensen niet kennen. Als pas afgestudeerde ken je waarschijnlijk veel dure woorden en technologieën die je tijdens je opleiding bent tegengekomen. Dit kunnen goede aanknopingspunten zijn voor een gesprek met de IT-manager van een organisatie, maar houd er rekening mee dat sommige recruiters niet vertrouwd zijn met dit technisch jargon. Gebruik technische taal alleen als je die nodig hebt om te beschrijven wat je kunt, niet om te verblinden met mooie woorden.

3. Focus niet op irrelevante (IT-)vaardigheden

Voordat je je cv of sollicitatiebrief begint te schrijven, moet je de functieomschrijving goed lezen. Daar vermelden recruiters de vaardigheden die je nodig hebt om in aanmerking te komen voor de job. Je hebt waarschijnlijk beslist om te solliciteren omdat de gevraagde vaardigheden overeenkomen met die van jou, dus vermeld ze duidelijk op je cv. Als je nog andere vaardigheden hebt die interessant kunnen zijn voor een werkgever, voeg ze dan zeker toe, maar focus eerst op de vaardigheden die gevraagd worden.

Sommige bedrijven gebruiken ook een Applicant Tracking System (ATS) om cv’s te screenen. Als je cv dus niet de juiste trefwoorden bevat, zou het kunnen dat je al tijdens de voorselectie geëlimineerd wordt.

4. Voeg geen irrelevante informatie toe om je cv te verbeteren

Als jonge IT-professional heb je niet zoveel ervaring en ziet je cv er misschien wat kort uit. Maar bondigheid is positief, dus trap niet in de val om informatie toe te voegen die irrelevant is. Een recruiter moet veel cv’s lezen en is niet geïnteresseerd in je hobby’s en interesses.

Soms kan persoonlijke informatie echter wel waardevol zijn. Als je bijvoorbeeld de website van je lokale voetbalteam hebt gebouwd, moet je dat zeker vermelden op je cv. Of als je ander vrijwilligerswerk hebt gedaan waaruit blijkt dat je goed kunt samenwerken of communiceren, zegt dit veel meer dan de cliché soft skills die we in het eerste punt hebben vermeld. Denk dus na over welke persoonlijke gegevens de moeite waard zijn om te delen en welke informatie als irrelevant zou kunnen worden beschouwd.

5. Focus op prestaties en vaardigheden in plaats van op taken

Deze tip is vooral belangrijk als je al wat werkervaring hebt. Veel cv’s lezen als een lijst van taken die een kandidaat in het verleden heeft uitgevoerd. ‘De software updaten’, ‘een database ontwikkelen’, ‘een nieuwe website bouwen’ … Dat onderscheidt je niet van de concurrentie. Focus in de plaats daarvan op je prestaties. Dus als je nieuwe software hebt ontwikkeld, vermeld dan dat die processen heeft vereenvoudigd en werknemers veel tijd heeft bespaard. Maak de resultaten van je werk zo tastbaar mogelijk.

Als je pas afgestudeerd bent, kun je waarschijnlijk geen prestaties in de kijker zetten. Maar in plaats van gewoon je vaardigheden en certificaten op te sommen, kun je wel beschrijven hoe je ze gebruikt en wat je toegevoegde waarde voor een toekomstige werkgever zou zijn.

Klaar voor de start? Go!

Er is geen recept voor het perfecte cv, maar er zijn veel elementen die je beter vermijdt. Nu ben je klaar om je eigen cv te schrijven en het met ons te delen om je volgende job in de IT-sector te vinden. Of bekijk onze vacatures en solliciteer. Succes!

Leave a Reply